Σύλλογος «H ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»

ΑΡΧΙΚΗ    |    ΤΟ ΧΩΡΙΟ    |    ΤΑ ΝΕΑ ΜΑΣ    |    ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ    |    Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΜΑΣ

O Kαιρός στo Πράσινο
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΓΟΡΤΥΝΙΑΣ


ΤΟ ΧΩΡΙΟ
Βρίσκεται στα βόρεια του νομού Αρκαδίας, σε υψόμετρο 850 μέτρων και αντικρύζει τα βουνά της Αχαϊας, της Κορινθίας και το Μαίναλο. Η φύση του χωριού επιβεβαιώνει το όνομά του «ΠΡΑΣΙΝΟ» και βρίσκεται σε σημείο που μπορείς να αγναντέψεις την γύρω περιοχή. Απέχει 50 χλμ. από την Τρίπολη. Το παλιό του όνομα ήταν Καρνέσι, χωρίς να γνωρίζουμε τίποτα για την προέλευση της παλιάς του ονομασίας. Η παλαιότερη γραπτή αναφορά για το Καρνέσι συναντιέται το 1700 στην απογραφή Gtimani.
Πριν από 60 χρόνια περίπου είχε 500 - 600 κατοίκους, δημοτικό σχολείο με 120 παιδιά, ειρηνοδικείο, σταθμό χωροφυλακής, αγροφυλακής και αγροτικό ιατρείο. Υπήρχαν εμπορικά καταστήματα , καφενεία, ταβέρνες, επαγγελματίες και κυρίως αγρότες και κτηνοτρόφοι που κάλυπταν τις καθημερινές ανάγκες των κατοίκων.
Η συγκοινωνιακή σύνδεση του χωριού με την Τρίπολη, έγινε στη δεκαετία του 50, πρώτα με φορτηγό και μετά με το ΚΤΕΛ. Ο ηλεκτρισμός του έγινε στα μέσα της δεκαετίας του 60.
Σήμερα, μετά από την εξωτερική & εσωτερική μετανάστευση, όπως και τα ορεινά χωριά της πατρίδας μας, έχει περιέλθει σε μαρασμό. Οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ηλικιωμένοι και μόνο ελάχιστοι που βρίσκονται σε παραγωγική ηλικίας, προσπαθούν να δραστηριοποιηθούν παραγωγικά, μέσα από τις ελάχιστες δυνατότητες που τους προσφέρει η φύση.
Στην πλατεία του χωριού, με τον αιωνόβιο πλάτανο και τη βρύση, δεσπόζει ο ναός των Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης. Υπάρχει και ο αναστηλωμένος ναός του Αγ. Αθανασίου, πρώτη ενορία του χωριού και το μικρό εκκλησάκι της Αγ. Μαρίνας. Υπάρχουν πολλά ξωκκλήσια στο χωριό, αλλά το πιο γνωστό είναι αυτό της Παναγίας, που γιορτάζει τον δεκαπενταύγουστο.
Ο ΚΑΜΠΟΣ
Ο κάμπος του χωριού, που έθρεψε τόσες γενιές, είναι μια περιοχή που ικανοποιεί απόλυτα αυτόν που επιθυμεί να βρεθεί κοντά στη φύση, με τον ποταμό Τράγο και άλλες πηγές νερού, με σπουδαιότερη το Χαβούζι. Δίπλα βρίσκεται ένας μικρός χώρος αναψυχής, με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για να περάσει μια παρέα ευχάριστες ώρες.
Ο ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
Ανήμερα το πρωί της Παναγίας γίνεται λειτουργία στο ξωκκλήσι, με συμμετοχή όλων των πιστών χωριανών και το βράδυ γίνεται πανηγύρι στην πλατεία του χωριού, όπου δίνεται η δυνατότητα να συναντηθούν ντόπιοι και ξενητεμένοι για να γλεντήσουν. Τις ημέρες του δεκαπενταύγουστου γίνονται διάφορες εκδηλώσεις και το χωριό ζωντανεύει από τους ξενητεμένους συγχωριανούς που επισκέπτονατι την πατρική γη.
Όλοι οι Πρασινιώτες είμαστε υπηρήφανοι και αγαπάμε το χωριό μας και προσπαθούμε, κάτω από δύσκολες συνθήκες να το διατηρήσουμε ζωντανό με τις λίγες δυνατότητες που έχουμε και να διασώσουμε με κάθε μέσο την ιστορία του, τα ήθη και τα έθιμά του. Το οφείλουμε στους γονείς μας και ιδιαίτερα στα παιδιά μας και τα εγγόνια μας που θα πρέπει να γνωρίζουν για τις ρίζες τους και να έχουν ένα τόπο αναφοράς.Το Πράσινο Γορτυνίας.
Copyright © 2014 - anagennisi-prasino.gr - All rights Reserved